Pamätník Prešovská sloboda bude pripomínať udalosti Nežnej revolúcie.

13.03.2009 Prešov

Prešov 13. marca (TASR) – Víťazom súťaže na vypracovanie výtvarného návrhu pamätníka Nežnej revolúcie, ktorý má v meste Prešov pripomínať udalosti z novembra 1989, sa stal pracovník Fakulty humanitných a ...
Vladimíra Daňková z úseku marketingu PU informovala TASR, že sochárske dielo s názvom Prešovská sloboda bude stáť vo vysokoškolskom areáli pred budovou univerzity na ulici 17. novembra.
Bronzová socha bude merať 2,5 metra a predstavuje anjela v ženskej podobe s rozpätými krídlami v tvare písmena V, čo má podľa slov autora víťazného návrhu, predstavovať symboliku novembrových udalostí. V okolí spomínanej sochy vytvorí mesto malú oddychovú zónu. Odhalenie pamätníka bude súčasťou novembrových akcií, ktorými si chce Prešov i samotní vysokoškoláci pripomenúť 20. výročie pádu totalitného režimu v Československu.
Súťaž na vypracovanie výtvarného návrhu vypísala Prešovská univerzita spolu s mestom Prešov koncom minulého roka a zapojili sa do nej štyria sochári a jeden autorský kolektív. Ich úlohou bolo pripraviť model sochárskeho diela z ľubovoľného materiálu, pričom konečné vyhotovenie pamätníka s podstavcom nemalo presiahnuť 35.000 eur (1,06 milióna Sk).
Členmi hodnotiacej komisie boli rektor PU René Matlovič, prorektor PU Peter Kónya a primátor Prešova Pavel Hagyari.
 

Vyberte región